Rozwiąz ciągi
Luk: Między liczby 65 i 35 wstaw 9 liczb tak aby wraz z danymi liczbami tworzyły cięg arytmetyczny.
4 gru 11:02
krystek: 65=a1
35=a11
65, −,−,−,−,−,−,−,−,−,35
4 gru 11:04
rysio102:
a1 = 35 a11 = 65
czyli a11 = a1 + 10r
65 = 35 + 10 r −−−> 10 r = 65 − 35 = 30
r = 30 : 10 = 3
Odp. Te liczby to:
35 +3 = 38
38 + 3 = 41
itd
Odp. 38,41,44,47,50,53,56,59,62.
4 gru 11:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
w takim razie a
1 = 65
a jakim wyrazem będzie 35 ... skoro ma być 9 liczb pomiędzy
4 gru 11:05
aniabb:

jak widać 65+10r=35
10r=35−65=−30
r=−3
zatem są to liczby
62, 59, 56, 53, 50, 47, 44, 41, 38
4 gru 11:07