matematykaszkolna.pl
wykazać translację ja nie wiem: Wykazać, że dla dowolnej translacji T i dowolnej jednokładności J złożenie Φ = J−1TJ jest translacją.
4 gru 08:04
ja nie wiem: pomóżcie chociaż trochę....
4 gru 10:50
PW: Narysuj środek S jednokładności. Weź (dla przykładu jeno) k=−2. Z punktu P dowolnie wybranego zrobi się punkt P' leżący na prostej SP po przeciwnej stronie S niż leżał P, w odległości 2 razy większej. Teraz P' przesuwamy o wektor w. Otrzymamy punkt P''. Następnie mamy wykonać J−1(P''). Jak wiadomo (?) dla jednokładności J o stosunku k przekształceniem odwrotnym J−1 jest też
 1 
jednokładność o tym samym środku S i stosunku k−1.= −

. To nawet łatwo zapamiętać:
 2 
J−1 ma stosunek k−1. Jednokładność ma tę przydatną cechę, że przekształca odcinek o długości d na odcinek równoległy
 1 
o długości |k|d=2d; dla jednokładności J−1 będzie to |k−1|=

d.
 2 
Popatrzmy więc, co stanie się z odcinkiem P'P'' w przekształceniu J−1: z odcinka o długości równej długości wektora w stanie się odcinkiem P' P''' o długości
 1 
równej

|w|. Trzeba to dobrze zrozumieć: P' „cofa się” do P, bo tak jest zawsze, gdy
 2 
wykonamy najpierw J, a następnie J−1. Formalny zapis: J−1(J(P)) = P. Podsumowanie: Obrazem punktu P w złożeniu J−1TJ jest punkt P''', taki że |PP'''|=|k−1||.|w| i PP''' || w. (1) Złożenie Φ jest więc przesunięciem o wektor k−1w . Trzeba wykonać drugi rysunek, np. dla k=2, żeby się przekonać, że dla k>0 wektor przesunięcia przekształcenia Φ ma taki sam zwrot jak wektor w (rysując przykład dla k=−2 widzieliśmy, że wektor PP''' ma zwrot przeciwny do zwrotu w). Tę kwestię różnych zwrotów dla k<0 lub k>0 załatwia znak liczby k, a więc odpowiedź jest jedna: zdanie (1). Rysunku nie robię, bo nie umiem w tym edytorze, ale lepiej nawet będzie, jeśli przeżyjesz to osobiście na podstawie tego opisu. @ja nie wiem Jesteś w dobrym liceum, czy na jakichś studiach? Interesuje mnie to w tym sensie, czy mogłoby to być przy dzisiejszych wymaganiach zadaniem maturalnym.
4 gru 14:15
ja nie wiem: to studia a czy można to zrobić tak: weźmy A=(x, y) 0(x0,y0) środek jednokładności s − skala jednokładności → t =(tx, ty)wektor translacji i tak :
 x1=x0+s(x−x0) 
JsO(A)=A1(x1,y1) y1=y0+s(y−y0)
 x2=x1+tx 
Tt(A1)=A2(x2,y2) y2=y1+ty
 x2=x0+s(x−x0)+tx 
y2=y0+s(y−y0)+ty
no i
 x3=x+1stx 
J−sO(A2)=A3(x3,y3) y3=y+1sty
no i napisać że złożenie jest translacją o wektor.....
4 gru 16:38
PW: Trzeba było od razu napisać, że "w języku geometrii analitycznej", a ja się męczyłem żeby wytłumaczyć jak licealiście. Widzę jednak, że odpowiedź znałaś.
7 gru 08:41
johny: pewno z innego forum
7 gru 20:19