PW: Narysuj środek S jednokładności. Weź (dla przykładu jeno) k=−2. Z punktu P dowolnie wybranego
zrobi się punkt P' leżący na prostej SP po przeciwnej stronie S niż leżał P, w odległości 2
razy większej.
Teraz P' przesuwamy o wektor w
→. Otrzymamy punkt P''. Następnie mamy wykonać J
−1(P'').
Jak wiadomo (?) dla jednokładności J o stosunku k przekształceniem odwrotnym J
−1 jest też
| | 1 | |
jednokładność o tym samym środku S i stosunku k−1.= − |
| . To nawet łatwo zapamiętać: |
| | 2 | |
J
−1 ma stosunek k
−1.
Jednokładność ma tę przydatną cechę, że przekształca odcinek o długości d na odcinek równoległy
| | 1 | |
o długości |k|d=2d; dla jednokładności J−1 będzie to |k−1|= |
| d. |
| | 2 | |
Popatrzmy więc, co stanie się z odcinkiem P'P'' w przekształceniu J
−1:
z odcinka o długości równej długości wektora w
→ stanie się odcinkiem P' P''' o długości
| | 1 | |
równej |
| |w→|. Trzeba to dobrze zrozumieć: P' „cofa się” do P, bo tak jest zawsze, gdy |
| | 2 | |
wykonamy najpierw J, a następnie J
−1. Formalny zapis: J
−1(J(P)) = P.
Podsumowanie: Obrazem punktu P w złożeniu J
−1TJ jest punkt P''', taki że
|PP'''
→|=|k
−1||
.|w
→| i PP'''
→ || w
→.
(1) Złożenie Φ jest więc przesunięciem o wektor k
−1w
→ .
Trzeba wykonać drugi rysunek, np. dla k=2, żeby się przekonać, że dla k>0 wektor przesunięcia
przekształcenia Φ ma taki sam zwrot jak wektor w
→ (rysując przykład dla k=−2 widzieliśmy, że
wektor PP'''
→ ma zwrot przeciwny do zwrotu w
→). Tę kwestię różnych zwrotów dla k<0 lub k>0
załatwia znak liczby k, a więc odpowiedź jest jedna: zdanie (1).
Rysunku nie robię, bo nie umiem w tym edytorze, ale lepiej nawet będzie, jeśli przeżyjesz to
osobiście na podstawie tego opisu.
@ja nie wiem Jesteś w dobrym liceum, czy na jakichś studiach? Interesuje mnie to w tym
sensie, czy mogłoby to być przy dzisiejszych wymaganiach zadaniem maturalnym.
ja nie wiem: to studia
a czy można to zrobić tak:
weźmy A=(x, y)
0(x
0,y
0) środek jednokładności
s − skala jednokładności
→
t =(t
x, t
y)wektor translacji
i tak :
| | ⎧ | x1=x0+s(x−x0) | |
| JsO(A)=A1(x1,y1) | ⎩ | y1=y0+s(y−y0) |
|
| | ⎧ | x2=x1+tx | |
| Tt→(A1)=A2(x2,y2) | ⎩ | y2=y1+ty |
|
| | ⎧ | x2=x0+s(x−x0)+tx | |
| | ⎩ | y2=y0+s(y−y0)+ty |
|
no i
| | ⎧ | x3=x+1stx | |
| J−sO(A2)=A3(x3,y3) | ⎩ | y3=y+1sty |
|
no i napisać że złożenie jest translacją o wektor.....