poranne lekcje
ketonal: Witam bardzo prosze o pomoc.
Majac dane P(A'∩ B')= 0,6 . Oblicz P(A∪ B)
4 gru 07:32
aniabb: P(A∪ B) = 1− 0,6 = 0,4
4 gru 07:43
4 gru 07:45
ketonal: BHahaha nie no ok.
A majac tez taka sama dane obliczyc P(A) i P(B) jesli A∩ B jest zdarzeniem niemozliwym a
P(A)=2P(B)
4 gru 07:46
aniabb: jeśli P(A∪ B) = 0,4 i P(A)=2P(B) i P(A∩ B)=0 to
2P(B) + P(B) =0,4
P(B) = 0,4/3 = 4/30 = 2/15
P(A) = 2* /15 = 4/15
4 gru 07:50
ketonal: A czy to pierwsze jest napewno dobrze bo we wzorze P(AuB)' a w zadaniu nie ma tego prima . Z
gory jux bardzo dziekuje
4 gru 08:06
aniabb: więc dlatego 1 −
P(A∪ B) = 1 − P(A∪ B)'
4 gru 08:09