wil
Monika: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) trzeciego stopnia przez dwumian x2 + 1 jest równa
x−1. Reszta z dzielenia tego wielomianu przez trójmian kwadratowy x2+x+1 jest dwumianem 4x+1.
Wyznacz
reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x − 1.
4 gru 01:48
Eta:
W(x)= (ax+b)(x2+1)+x−1 i W(x)= (cx+d)(x2+x+1)+4x+1
W(x)=ax3+ax+bx2+b+x−1 = ax3+bx2+(a+1)x+b−1
i W(x)= cx3+cx2+cx+dx2+dx+d+4x+1= cx3+(c+d)x2+(c+d+4)x+d+1
wielomiany są równe , to:
a=c i d+1=b−1 i c+d=b i a+1=c+d+4 ⇒d= −3 ( bo a=c)
b−d=2 ⇒ b= −1 c= b−d = 2 to a=2
W(x)= 2x3−bx2+3x−2
przy dzieleniu W(x) przez (x−1) otrzymamy resztę,która jest równa:
W(1) = 2−1+3−2 = 2
4 gru 02:16