Trygonometria
Marcin: Udowodnij, że jeżeli cos(α+β)=0 to sin(α+2β)=sinα
4 gru 01:16
bober: cos(a+b) = 0 ⇔ cosa*cosb − sina*sinb = 0 ⇔ cosa*cosb = sina*sinb
sin(a+2b) = sina*cos2b + cosa*sin2b = sina*(cos2b − sin2b) + cosa*cosb*2sinb =
= sina*(cos2b − sin2b) + sina*2sin2b = sina*cos2b − sina*sin2b + sina*2sin2b =
sina*(cos2b − sin2b + 2sin2b) = sina*(cos2b + sin2b) = sina
4 gru 01:24
Eta:
drugą część można tak:
sin(a+2b) = sin[(a+b)+b]= sin(a+b)*cosb+cos(a+b)*sinb= sin(a+b)*cosb+0=
= sina*cosb*cosb+cosa*sinb*cosb= sina*cos2b+sina*sin2b=sina(1)= sina
4 gru 02:34
Eta:
Jeszcze można tak:
| | π | | π | |
cos(a+b)=0 ⇒ a+b= |
| +k*π ⇒ b= |
| −a +k*π , k∊C |
| | 2 | | 2 | |
to: sin( a+π−2a +k*2π)= sin(π−a) = sina
c.n.u.
4 gru 15:10