Ekstrema lokalne
Kasia: f(x)= (ln x)/ x
Df={ x ∊ R | x > 0} = (0, + ∞)
lim x dążącego do + ∞ to 0 +(po prawej stronie)
lim x dążącego do zera po prawej stronie = −∞
f(0) nie istnieje
f(x) = 0 <=> x=1 przecina oś ox w punkcie 0
obliczyłam pochodną
[(ln x)/x]' = (1−ln x)/x2
i wiem, że f'(x) < 0 nie istnieje
i nie wiem kiedy f '(x) > 0 i kiedy f '(x)=o
obliczyłam też drugą pochodną
[(1−lnx)/x2] ‘’ = (2 lnx – 3) / x3
I wiem, że f ‘’ (x) < 0 nie istnieje
ale nie znam f ‘’ (x) >0 i f ‘’ (x) =0 I nie znam wykresu
4 gru 00:29
MQ: Po pierwsze f'(x)<0 dla lnx>1 czyli dla x>e
f'(x)>0 dla lnx<1 czyli dla 0<x<e
f,(x)=0 dla lnx=1 czyli dla x=e i to jest maksimum funkcji.
4 gru 00:47