fizyka soczewka
misiek: soczewka płasko wypukła o promieniu krzywizny 40cm daje na ekranie obraz rzeczywisty
powiększony 10 razy. Odległość przedmiotu od ekranu wynosi 5m. Ile wynosi współczynnik
załamania materiału, z którego wykonana jest soczewka.
Bardzo proszę o rozwiązanie oraz o napisanie wzorów z jakich się tu korzysta i opisanie ich z
góry dziękuję
MQ: Korzysta się tu z trzech wzorów:
Pierwszy −− na ogniskową soczewki:
| 1 | | nm | | 1 | | 1 | |
| =( |
| −1)*( |
| + |
| ), gdzie: |
| f | | n0 | | R1 | | R2 | |
f −− ogniskowa
n
m −− wsp załamania materiału
n
o −− wsp załąmania otoczenia −− tutaj weź =1 (dla powietrza)
R
1 −− promień pierwszej krzywizny
R
2 −− promień drugiej krzywizny −− weż równy ∞, bo jedną ze ścian masz płaską
czyli dostaniesz:
Drugie równanie, to równanie soczewki:
f −− tak samo
x −− odległość przedmiotu od soczewki
y −− odległość obrazu od soczewki
Trzeci wzór, to wzór na powiększenie:
| | y | |
P= |
| , gdzie P to powiększenie. |
| | x | |
Z warunków zadania masz: x+y=5m
oraz y/x=10
z tego wyliczasz y i x.
Wstawiasz to do równa nia 2. i z tego wyliczasz f.
Wstawiasz f oraz R
1=40cm=0,4m do równania 1. i wyliczasz n
m.
Wszystko.