W pewnej klasie prawdopodobienstwo
Kasia: W pewnej klasie prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany uczeń będzie zdawał na maturze
fizykę wynosi 0,4, tego, że będzie zdawał chemię 0,2. Prawdopodobieństwo zdawania obu
przedmotów jest równe 0,1. Prawdopodobieństwo tego, że wybrany uczeń będzie zdawał co najmniej
jeden z tych przedmiotów jest równe: wiem ze wynik 0,5 ale nie wiem jak do tego dojsc..
3 gru 23:22
pigor: ... np. tak : oznaczenia odpowiednich zdarzeń od
pierwszych liter nazw przedmiotów, więc
P(FUC)= P(F)+P(C)−P(F∩C)= 0,4+0,2−0,1= 0,6−0,1=0,5
3 gru 23:27