Granica z logarytmami naturalnymi
Pradziad: lim x−>∞ x(ln(x+1)−lnx) Jak to zrobić? Kompletnie nie mam pomysłu...
3 gru 23:11
MQ: | | ln(x+1)−lnx | |
x(ln(x+1)−lnx)= |
| |
| | | |
i z de l'Hospitala
3 gru 23:18
Pradziad: Nie mogę zastosować de l'Hospitala do tego przykładu (według moich wytycznych)
3 gru 23:22
pigor: ... np. tak :
| | x+1 | | 1 | |
limx→∞x(ln(x+1)−lnx)= limx→∞x ln |
| = limx→∞ln(1+ |
| ) x= lne= 1  |
| | x | | x | |
3 gru 23:23
Pradziad: No tak, jasne. Jednak to było proste, ale ciężko mi było wpaść. Dziękuję bardzo.
3 gru 23:25
MQ: pigor jak zwykle elegancko

−− a ja jak zwykle "brute force"
3 gru 23:27
pigor: ... ależ mnie też się to zdarza, jak się ... "podpalę" ; pozdrawiam . ...
3 gru 23:38