.
xyz: Witam

bardzo potrzebuje pomocy przy ciagach. Nie rozumiem tego zadania kompletnie. Bede
wdzieczna
suma trzeciego i ósmego wyrazu ciagu artymetycznego jest równa 20.
Oblicz sume pierwszych 10 wyrazów tego ciągu
3 gru 23:08
pigor: ... zauważ, że z warunków zadania i wzoru na sumę
n wyrazów ciągu arytmetycznego
Sn= 12(a1+an)n masz :
a3+a8=20 ⇔ a
1+2r+a
1+7r=20 ⇔ a
1+a
1+9r=20 ⇔
a1+a10=20 ⇒
⇒
S10= 102(a
1+a
10)= 5*20=
100 . ...
3 gru 23:50
Bogdan:
W ciągu arytmetycznym zachodzi: a
1 + a
n = a
2 + a
n−1 = a
3 + a
n−2 = ....
Dla ciągu arytmetycznego 10−wyrazowego:
a
1 + a
10 = a
2 + a
9 = a
3 + a
8 = a
4 + a
7 = a
5 + a
6.
W tym zadaniu:
| | 1 | | 1 | |
S10 = |
| *10*(a1 + a10) = |
| *10*(a3 + a8) = 5*20 = 100 |
| | 2 | | 2 | |
4 gru 00:32