Pochodne
QWERTY: Proszę o pomoc w obliczeniu drugiej pochodnej
Mi wychodzi
w odpowiedzi jest "prawie" to samo tylko mianownik jest do potęgi 3 a mi się wczesniej wszystko
skróciło...
3 gru 22:51
QWERTY:
3 gru 22:56
QWERTY: Nikt nie pomoże?
3 gru 23:12
QWERTY: Proszę noooo....
3 gru 23:17
3 gru 23:28
3 gru 23:38
Mila:
| 1*(x2−1)−x*2x | | x2+1 | |
| =− |
| |
| (x2−1)2 | | (x2−1)2 | |
| | x2+1 | | 2x(x2−1)2−(x2+1)*2(x2−1)*2x | |
− [ |
| ]'=−[ |
| =wylączam2x(x2−1) |
| | (x2−1)2 | | (x2−1)4 | |
| | 2x(x2−1)[x2−1−2(x2+1)] | |
=− |
| = |
| | (x2−1)3 | |
| | 2x(−3−x2 | | 2x(x2+3) | |
=− |
| = |
| |
| | (x2−1)3 | | (x2−1)3 | |
3 gru 23:39
QWERTY: Dzięki, chociaż Ty Mila zlitowałaś się. Mam dwa pytanka jak w mianowniku potęga z 4 zmieniłą
się na 3 i gdzie zniknęły minusy pod koniec z nawiasu?
3 gru 23:48
QWERTY: Minus już odkryłem ale nie wiem co z tą potęgą
3 gru 23:51
QWERTY: ok już mam
Jeszcze raz Wielkie Dzięki
3 gru 23:52
Mila: W przedostatniej linijce jest pomyłka ( duzo było pisania)
| | 2x(x2−1)[x2−1−2(x2+1)] | |
− |
| teraz uproszczenie przez (x2−1) |
| | (x2−1)4 | |
| | 2x(−3−x2) | |
=− |
| = teraz mnożę licznik przez (−1), bo (−)jest wyłączony przed ułamek |
| | (x2−1)3 | |
3 gru 23:58
Mila:
4 gru 00:00