funkcje, pomóżcie!!
Kasia: Dobry wieczór

.Czy może mi ktoś pomóc przy tych zadaniach?Zadanie ze zbiornikami jest
szczególnie trudne. Szczerze nie umiem żadnego.
1.Naszkicuj wykres funkcji f(x) = (x−2)kwadrat−1, następnie naszkicuj i podaj wzory funkcji:
h(x) =
1−f(x), k(x)= f(−x) − 2.
2. Funkcja liniowa f dla argumentu −2 przyjmuje wartość −4, a dla argumentu 2 wartośc 8.
Wyznacz dziedzinę funkcji osiąganą w przedziale <−3,3>.
3.Funkcja f określona jest wzorem f(x)= pierwiastek z 3 x+ pierwiastek z 6.
a. znajdź miejsce zerowe f
b.sprawdź, czy liczba f ( 2 pierwiastki z 3 − 3 pierwiastki z 2 ) : 3 jest wymierna
c. podaj miarę kąta ostrego, jaki tworzy wykres funkcji g(x) = x + 0,01 z prostą będącą
wykresem funkcji f.
4. W dwóch zbiornikach Z1 i Z2 znajduje się woda. Ze abiornika Z1 przepompowano do zbiornika Z2
tyle wody, że ilość wody w Z2 podwoiła się. Następnie ze zbiornik Z2 przepompowano do
zbiornika Z1 tyle wody, że ilość wody w Z1 potroiła się. Okazało się, że w obu zbiornikach
jest po 450 litrów wody. Oblicz, ile wody było na początku w każdym zbiorniku.
3 gru 22:32
MQ: Ad 4.
x −− w Z1
y −− w Z2
a −− pompowanie 1
y+a=2y
b −− pompowanie 2
x−a+b=3(x−a)
3(x−a)=450 l
2y−b= 450 l
Masz 4 równania na 4 niewiadome −− dobrej zabawy
3 gru 22:41
pigor: ... , a ja widzę to tak : niech
x,y=? − szukana ilość wody w Z1 i Z2
odpowiednio, to
x−y i 2y ⇒ 2y−2{x−y} i x−y+2(x−y) ⇒ 2(2y−x)= 3(x−y)= 450 ⇔
⇔ 2y−x=225 i x−y=150 /+ stronami ⇔
y=375l i
x=525l . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ciekawe czy taka masz odpowiedź
3 gru 23:00
Kasia: Dokładnie tak. Geniusz! To trudne zadanie
3 gru 23:02