Wyznacz promien okregu
cookie_monster: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę α. Wyznacz promień okręgu wpisanego w
ten trójkąt, jeżeli przeciwprostokątna w tym trójkącie ma długość 26cm, a tg α = 512
24 maj 23:21
Eta:
Witam
| | P | |
korzystasz ze wzoru: r= |
|
|
| | p | |
| | a*b | |
gdzie P− pole Δ− ta P= |
|
|
| | 2 | |
| | a +b +c | |
p −− połowa obwodu p = |
|
|
| | 2 | |
i :
tgα=
ab =
512
to a=
512*b
wylicz z tw. Pitagorasa ''b"
a
2 + b
2 = c
2
(
512)
2*b
2 +b
2 = 26
2
następnie a i P i p i wreszcie
r
24 maj 23:38
Eta:
Powinno Ci wyjść: b= 24 a= 10
r=4
24 maj 23:40
cookie_monster: Dzięki za odpowiedź. Późna pora, jeśli mi się uda to wyliczyć to będzie dobrze.
Dzięki jeszcze raz.
24 maj 23:53
Eta: 
licz, licz
Dla mnie też nie jest ..... wczesna pora
24 maj 23:55
cookie_monster: za duzo tych "b" mi się w równaniu robi, Eta, pomóż proszę

resztę juz zrobie
24 maj 23:57
cookie_monster: wiem, juz mam

olsnienie
24 maj 23:59
Eta: 
i tak trzymaj
25 maj 00:48