Prosze o szybkie rozwiązanie.
fazer: Rozwiąż równanie: z2 + (2i−7)z + 13 − i =0. Rozwiazania zapisz w postaci algebraicznej a +bi.
3 gru 21:56
Krzysiek: zacznij od policzenia Δ
3 gru 22:01
fazer: Δ=4i2 − 28i + 49 − 52 +4i= −4 (i to liczba zespolona) −24i −3 = −7−24i
√Δ=√−7−24i
z1= [−2i+7+√−7−24i]/2
z2= [−2i+7+√7+24i]/2
3 gru 22:20
fazer: Kto wie jak to teraz zapisać w postaci a+bi

?
3 gru 22:21
ICSP: −7 − 24i = 9 − 24i − 16 = 32 − 2 * 3 * 4i + (4i)2 = ...
3 gru 22:22
fazer: jakim cudem u Ciebie to jest równe? −7 − 24i = 9 − 24i − 16
3 gru 22:27
ICSP: −7 = 9 − 16
,a, tłumaczyć działania które są wykonywane już w podstawówce ?
Przecież każde dziecko w podstawówce wie że 9 − 16 = −7
3 gru 22:33