matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
bubu :
Oblicz
√
x
lim
ln
2
x
x→∞
3 gru 21:53
bubu:
wie kto może jak za to można sie zabrać?
3 gru 22:41
Mila:
Masz symbol
∞
/
∞
; Liczymy pochodne
1
(
√
x
)'=
2
√
x
1
2lnx
(ln
2
x)'=2lnx*
=
x
x
1
2lnx
1
x
Lim (
:
)=lim
*
=usuwam niewymierność z mianownika
2
√
x
x
2
√
x
2lnx
x
√
x
√
x
=lim
= lim
=
4xlnx
4lnx
dalej symbol
∞
/
∞
jeszcze raz pochodne
1
4
x
√
x
=lim (
:
=lim
=lim
=
∞
2
√
x
x
8
√
x
8
4 gru 00:49