Oblicz granice
niki: Oblicz
x→
π3
3 gru 21:48
niki: ma ktoś jakiś pomysł na to?
3 gru 22:43
Święty: | | π | |
Granica bez symbolu nieoznaczonego. Podstaw |
| |
| | 3 | |
3 gru 22:48
kisiel: ale to chyba tak się nie robi, bo wtedy wychodzi zawsze 0 trzeba rozpisać, tylko nie pamiętam
do końca jak to się robiło, może znajdzie się ktoś kto to potrafi
3 gru 22:54
Mila: | | √3 | | 3 | |
licznik: sin2(π/3)=( |
| )2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | √3 | | 3 | | √3 | | 3+√3 | |
Mianownik:cos (π/3)+sin(π/3)+1= |
| +1+ |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | sin2x | | 3 | | 2 | | 3 | |
lim x→π/3 |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cosx+sinx+1 | | 4 | | 3+√3 | | 2(3+√3) | |
3 gru 23:09
niki: dziękuję, ja myślałem, że to o coś innego chodziło, dziękuję

z całego serca
3 gru 23:12
Mila:
3 gru 23:20