wektory
ola: Na poziomym stole leżą dwa klocki o masach m1 i m2, połączone nieważką sprężyną
o współczynniku sprężystości k i długości swobodnej l0. Klocek o masie m1 jest ciągnięty siłą
F, równoległą do powierzchni stołu. Jaka jest długość sprężyny, jeżeli sprężyna nie wykonuje
drgań? Jak zmieni się ta długość, jeśli klocek będzie popychany siłą F?
(Odp. l = l0 ± (m2F)/(k(m1 + m2)))
Wiem, że to fizyka, ale czy ktoś mógłby mi wyjaśnić te zadanie?
3 gru 21:41
MQ: N − siła naciągu (albo ściskania) sprężyny
N=k*x
Na ciało m
2 działa siła N, więc:
a*m
2=N
Na ciało m
1 działa siła F−N, więc:
a*m
1=F−N
Dodajesz te dwa równania:
a*(m
1+m
2)=F
Wyliczasz a z pierwszego i trzeciago i dostajesz:
podstawiasz N=kx i wyliczasz x
Dla sprężyny ciągnionej masz l=l
0+x
Dla ściskanej masz: l=l
0−x
3 gru 22:02
Kraterek: Czy można prosić o pomoc w podobnym (chociaż niezupełnie) zadaniu:
Dwa klocki, o masach m1 i m2 są połączone sprężyną o współczynniku sprężystości k.
Oblicz okres drgań układu. Rozpatrz najpierw przypadek, gdy masy klocków są równe.
(nic więcej nie wiadomo, tzn. jaką siłą zadziałano na układ itp.)
Czy trzeba założyć, że działamy jakąś siłą, która rozciąga sprężynę?
23 mar 13:05