rozwiąż równanie
aisza: pomocy
(√32)3x−5=(0,5)2x−7
24 maj 22:34
Eta:
√32 = 3212 = (25)12 = 252
0,5 = 12 = 2−1
więc równaie ma postać:
252(3x −5) = 2−1( 2x−7)
to masz :
52( 3x −5) = −( 2x −7) ....... rozwiąż to równanie i podaj x
24 maj 22:40
aisza: czy to możliwe by wyszedł taki dziwny wynik x=1119 ?
24 maj 23:04
Eta:
x =
3919= 2
119 ..........
sprawdź , czy równanie dobrze podałaś?
Dla tak podanego równanie wynik jest taki jak podałam

Sprawdziłam i błędu nie widzę ?
24 maj 23:20
aisza: tak 2
119 masz rację, równanie podałam dobrze, ale przyznasz że wynik jest "dziwny".
Dzięki za pomoc
24 maj 23:27
Eta:
No...... nie taki "dziwny" .... liczba , jak liczba

Spodziewacie się zawsze "ładnej " ... delty i ttp
24 maj 23:42
aisza: hm... pozdrawiam i jeszcze raz serdeczne dzięki
24 maj 23:44
Eta:

PS. i Mój ukochany
jamnik Toffi
24 maj 23:46