funkcja kwadratowa
Gosia:
naszkicuj wykres funkcji f(x)= |x
2−5x+3|
prosze o pomoc w zadaniu


oblicza wspólrzedne wpierw? a potem go odbijam wzgledem osi OY ?
3 gru 21:40
Gosia:

rysunek bedzei mniejwiecej tak wygladal?
3 gru 21:51
PW: Nie, wartość bezwzględna jest okrutna tylko dla ujemnych, którzy dostali się w jej szpony,
dodatnich i zero zostawia w spokoju.
Musisz wiedzieć, dla jakich x jest
x2−5x+3≥0
(dla tych x wykres pozostanie bez zmian)
i dla jakich x jest
x2−5x+3<0
(tym iksom wartość bezwzględna zrobi "kuku" i zamieni wartość funkcji na dodatnią, czyli jak
mówią pijacy "odbije względem osi Ox").
Określenie "naszkicuj wykres funkcji" nie oznacza, że można to zrobić byle jak, trzeba jednak
policzyć miejsca zerowe.
3 gru 22:01
Gosia: proszę o rysunek jak można

JAkiś malutki
3 gru 22:08
Gosia: ?
3 gru 22:24
Gosia: pomozecie z tym rysunkiem
3 gru 22:52
Gosia: 
3 gru 23:13
Krzysiek : Ale troche kapuje . Gosiu zeby narysowac wykres funkcji kwadratowej to trzeba miec conajmniej 3
punkty . Wierzcholek (czyli jego wspolrzedne )i miejsca zerowe o ile istnieja a to bedziesz
wiedziec jak policzysz delte . Kolega PW bardzo dokladnie wytlumaczyl CI znaczenie wartosci
bezwzglednej i co ona robi i wedlug ktoerej osi . .czyli odbijasz nie wedlug osi OY tylko OX
Tak jak napisal −jesli masz wartosc bezwzgledna to rysujac wykres takiej funkcji to co jest
pod osia OX odbijasz do gory
WObec tego narysuj wykres funkcji y=x2−5x+3 w miare dokladnie i to co jest pod ois OX tego
wykresu odbij do gory nad os Ox a to co jest pod osia Ox wez gumke i wymaz . Bo tak jak
napisal CI PW wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna . Niestety tak wartosc bezwzgledna gnebi
uczniow i nie tylko. .
Teraz tak . Mozesz to rysowac tak jak narysowalas te dwa wykresy bo |x|=x dla x≥0 czyli znaku
nie zmieniamy to dla x≥0 |x2−5x+3|=x2−5x+3 i teraz narysuj wykres tej funkcji
definicja wartosci bezwzglednej mowi mnam takze ze |x|=−x dla x<0 czyli opuszczajac wartosc
bezwzgledna zmieniamy znak to to dla x<0 |x2−5x+3|=−(x2−5x+3)=−x2+5x−3 i teraz narysuj
sobie wykres tej funkcji
TO zobacz .Wyjdzie CI to co zrobilas na swoim rysunku i pewnie tak robilas . No to skoro sobie
zadalas tyle trudu zeby tak zrobic to zdobadz sie na jeszcze jeden i wez gumke i to co masz
pod osia OX to wszystko wymaz i zobacz coCI zostanie .jak to zrobisz to napisz jak zrobic
lepiej i prosciej
4 gru 13:08
aniabb:
4 gru 13:15