Podstawianie x do granic
Maciek: lim x−> π2
f(x)= cosx−sinx+1sin2x−cosx
Chcąc podstawić x by robic z hospitala to wyjdzie 00 ? A jezeli tak to prosze o
rozpisanie mianownika bo nie wiem co sie dzieje z sin2x
3 gru 21:29
Maciek: Pomocy jutro kolokwium
4 gru 00:10
pigor: ... np. tak :
| | cosx−sinx+1 | | cosx+1−sinx | |
limx→π2 |
| = limx→π2 |
| = |
| | sin2x−cosx | | sin2x−cosx | |
| | 2cos2x2−2sinx2cosx2 | |
= limx→π2 |
| = |
| | 2sinxcosx−cosx | |
| | 2cosx2(cosx2−sinx2) | |
= limx→π2 |
| = |
| | cosx(2sinx−1) | |
| | 2cosx2(cosx2−sinx2) | |
= limx→π2 |
| = |
| | (cos2x2−sin2x2)(2sinx−1) | |
| | 2cosx2 | |
= limx→π2 |
| = |
| | (cosx2+sinx2)(2sinx−1) | |
| | 2cosπ4 | | √2 | |
= |
| = |
| = 1 . ...  |
| | (cosπ4+sinπ4) (2sinπ2−1) | | √2 (2−1) | |
4 gru 00:44
Maciek: Z hospitala sie nie da? Bo podstawiajac wychodzi chyba
00
4 gru 00:54
Eta:
Z Hospitala
L
'= −sinx−cosx , M
' = 2cos2x+sinx= 2(1−2sin
2x+sinx)= 2−4sin
2x+sinx
L
'(π/2)= −1−0= −1 M
'(π/2)= 2−4+1 =−1
4 gru 00:55
Maciek: Czemu cos2x w mianowniku zmienilo sie na 2sin2x ?
4 gru 01:10
Eta:
cos2x= cos2x−sin2x= 1−sin2x−sin2x= 1 −2sin2x
4 gru 01:11
Maciek: Tym bardziej nie rozumiem

Wersje na chłopski rozum poproszę
4 gru 01:13
Eta:
Widzę,że wkradł się chochlik
powinno być : 2(1−2sin2x) +sinx = 2−4sin2x+sinx
4 gru 01:14
Eta:
Wzory się kłaniają

cos2α= cos
2α−sin
2α= 1−2sin
2α= 2cos
2α−1
4 gru 01:17
Maciek: okkk

dzieki
A wracajac do samego poczatku czyli funkcji. Jeżeli chcemy liczyc z hospitala to najlepiej jak
L=0 i M=0. A mianownik wychodzi mi inaczej, M=2*1−0=2. Wiec mamy
02 . Mozna liczyc
hospitala?
4 gru 01:21