Ciągi
Nadine: Pomożecie znaleźć błąd ?
[(a−b)+2(b−c)+(c−d)]2=
=[a−aq+2(aq−aq2)+aq2−aq3]2=
=[a−aq+2aq−2aq2+aq2−aq3]2=
=[a+aq−aq2−aq3]2=[a+b−c−d]2
*b=aq , c=aq2 , d=aq3
Bo ma wyjść (a−b+c−d)2
3 gru 21:20
Nadine: ?
3 gru 21:32
Piotr:
a po co to zamieniasz na aq itd ?
nawias : a − b + 2b − 2c + c −d = a + b − c −d
3 gru 21:36
Nadine: A faktycznie

Miałam udowodnić że lewa strona równa się prawej i podstawiałam tak jak w
poprzednim podpunkcie

Nie zauważyłam nawet że tak łatwo można to rozwiązać

Dziękuję
bardzo ! : )
3 gru 21:42
Nadine: ah nie zauważyłam ..bo... ma wyjść (a−b+c−d)2 ...
3 gru 21:46
Nadine: pomoże ktoos ?
3 gru 22:01