wielomiany
Monika: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x − 2 jest równa 3. Wyznacz reszte z
dzielenia tego wielomianu przez dwumian 0,5x−1?
3 gru 21:05
Saizou : zauważ że dwumian 0,5x−1 można zapisać jako x−2
3 gru 21:06
Monika: W(x)=Q(x)(x−2)+3
W(2)=Q(2)*0+3=3
to jest dobrzee
3 gru 21:09
Monika: Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu P(x) przez dwumian x2 − 1 wiedzac, ze P(1) = 1 i
P(−1) = −1.
P(x)=Q(x)*(x2−1)+R(x)
P(1)=R(1) R(1)=1 1=x+b
P(−1)=R(−1) R(−1)=−1 −1=−x+b
x=1 b=0
odp.R(x)=x
3 gru 21:12
Monika:
3 gru 21:14
Monika:
3 gru 21:21
ICSP:
3 gru 21:22
Monika: a jak szybko obliczyć że:
Dla jakich liczb a i b wielomian ax3 + bx2 − 73x + 102 jest podzielny przez x2 − 5x + 6?
3 gru 21:24
ICSP: zauważyć ze pierwiastki wielomianu x2 − 5x + 6 są również pierwiastkami wielomianu ax3 + bx2
− 73x + 102
3 gru 21:26
Monika: w(2)=8a+4b−44=0
W(3)=27a+9b−117=0
2a+b=11
3a−b=13
5a=24
a=4,8
b=1,4
3 gru 21:29
Monika:
3 gru 21:33
ICSP: błąd w układzie równań.
3 gru 21:33
Monika: gdzie?
3 gru 21:36
ICSP: szukaj a znajdziesz

To najlepszy sposób aby się nauczyć
3 gru 21:36
Monika: już widzę
3 gru 21:37
Monika: wychodz a=2 i b=7
3 gru 21:38
ICSP: teraz dobrze
3 gru 21:39
Monika: Dla jakich liczb a i b wielomian x2 − bx + 1 jest podzielnikiem x3 − x2 + bx + a?
x3 − x2 + bx + a:x2 − bx + 1 po podzieleniu wyszło mi że:x2(−1+b−1)−x(b−1−1)+a+1
więc b=2 a=−1
3 gru 21:56
Monika:
3 gru 22:03
Monika: Dla jakich liczb a i b wielomian x2 − bx + 1 jest podzielnikiem x3 − x2 + bx + a?
3 gru 22:05
Monika:
3 gru 22:07
Monika:
3 gru 22:09
Monika:
3 gru 23:37
Monika: Znalezc takie liczby a i b, dla których wielomian 6x4 − 7x3 + ax2 − 3x + 2 dzieli sie bez
reszty
przez trójmian x2 − x + b?
4 gru 00:10
Monika: wyszło
a=14 i a=9
b=2 b=1
4 gru 00:21
Monika: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) trzeciego stopnia przez dwumian x2 + 1 jest równa
x−1. Reszta z dzielenia tego wielomianu przez trójmian kwadratowy x2+x+1 jest dwumianem 4x+1.
Wyznacz
reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x − 1.
4 gru 00:25