matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź, czy liczba a przedstawia liczbę wymierną, jezeli
aisza:
proszę o pomoc w rozwiązaniu, a=
√
6+2
√
5
−
√
6−2{5
}
24 maj 22:07
Eta:
Witam
podnosimy obydwie srtony do kwadratu: więc : a
2
= 6 +2
√
5
− 2
√
( 6−2
√
5
)(6−2
√
5
)
+ 6 − 2
√
5
a
2
= 12 −2
√
36 − 4*5
a
2
= 12 −2 *
√
16
a
2
= 12 −2*4 a
2
= 4 więc a= 2 lub a= −2 −−−− czyli wymierna
24 maj 22:31
aisza:
dzięki serdeczne
24 maj 22:36
Eta:
24 maj 22:41