fizyka-rzuty
Saizou : Pod jakim kątem do poziomu należy wyrzucić ciało z prędkością początkową 28 m/s, aby upadło w
odległości 80m na tym samym poziomie
z=80 m
Vo=28 m/s
z=Vx*tc
tc=2t
Vx=cosα*Vo
z=cosα*Vo*2t
80=cosα*28*2t
i na mam pojęcia skąd wziąść t
3 gru 20:52
MQ: gt=vy
3 gru 20:53
Saizou : a Vy=sinα*Vo tak?
3 gru 20:54
MQ: Tak
3 gru 20:56
Saizou : czyli coś takiego
80=cosα*28*2*2,8*sinα
1,0204=sin2α co jest niemożliwe
3 gru 21:01
Saizou :
3 gru 21:03
MQ: Za g wziąłeś 10m/s2, a powinno być 9,81m/s2
3 gru 21:09
Saizou : Z jaką prędkością początkową należy rzucić ciało z ziemi pod kątem 30o by trafiło w odległości
100m w punkt znajdujący się na wys. 50m
jakieś wskazówki
3 gru 22:14
MQ:
vx*t=100m
vy*t−gt2=50m
3 gru 22:20
Saizou : czy tu wychodzi Vo=129,62 m/s
3 gru 22:29
MQ: Nie wiem −− nie liczyłem.
3 gru 22:37
Saizou : a czy istnieje taka możliwość?
3 gru 22:38
MQ: Pokaż wyliczenie.
3 gru 22:42
Saizou : cos30*Vo*t=100
sin30V0*y−gt2=50
√3Vo*t=200
Vo*t−2*9,81*t2=100
√3Vo*t=200
Vo*t=100+19,62t2
1,73(100+19,62t2)=200
173+33,9426t2=200
33,9426t2=27
t2=0,79546
t=0,8919
1,73*Vo*0,8919=200
Vo=129,62m/s
3 gru 22:53
MQ: Chyba dobrze.
Ja liczyłem dokładnie na kalkulatorze i wyszło mi podobnie:
130,04m/s
3 gru 22:55
Saizou : | | 1 | |
a tam przy gt2 nie powinno być jeszcze |
| |
| | 2 | |
3 gru 23:10
MQ: Fakt −− no tośmy obaj się walnęli

Trzeba liczyć jeszcze raz
3 gru 23:12
MQ: Teraz mi wyszło 91,95 m/s
3 gru 23:14