Rozłóż na czynniki
Crowely: 3x
2−6x =(
√3x2−
√6x) (
√3x2−
√6x)
Może ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem

?
3 gru 20:45
think: cóż źle...
(a2 − b2) = (a + b)(a − b)
3 gru 21:07
Crowely: to plus musi być w pierwszym nawiasie
x
6+x
4−2x
2=x
2(x
4+x
2−2)=x
2(x
2−
√2)
2
a to

3 gru 21:15
PW: A poza tym to i tak nieprawda, bo 6x istnieje dla każdej x rzeczywistej, a √6x nie dla
każdej.
„Rozłożyć na czynniki” to przedstawić w postaci iloczynu wielomianów niższego stopnia,
wystarczy
3x(x−2),
po co się tak wysilać?
3 gru 21:42