nie wiem jak rozwiązać ten ciąg
konrad920903: może znajdzie się chętny do rozwiązania takiej granicy

\
3 gru 20:25
konrad920903: | | 0 | |
mi wychodzi |
| ale jest to wzór nieoznaczony jak pamiętam więc nie wiem jak to zrobić |
| | 0 | |
3 gru 20:31
Eta:
| | 3n+√9n2+6n−15 | |
Pomnóż i podziel przez |
| |
| | 3n+√9n2+6n−15 | |
3 gru 20:38
Eta:
otrzymasz
odp: g= −1
3 gru 20:39
PW: Wykonać czynność odwrotną do usuwania niewymierności z mianownika − pomnożyć przez
| | 3n + √9n2+6n−15 | |
1 = |
| |
| | 3n + √9n2+6n−15 | |
3 gru 20:40
PW: @Eta, byłaś lepsza o minutę, ale za to zeznajemy zgodnie, jakbyśmy się umówili.
3 gru 20:42
Eta:
Hehe

Zgodność wynika z tego,że to co napisaliśmy jest prawdą ! ( bez umawiania
3 gru 20:43
konrad920903: ale z kąd wam w liczniku wziął sie "+" przed pierwiastkiem w zadaniu jest "−"
3 gru 20:55
Eta:
(a−b)*(a+b)= a2−b2
3 gru 21:01
konrad920903: no ok zrobilem i nadal mi nie wychodzi mozna całe rozwiazanie ?
9 gru 17:31
asdf:
| | (3n − √9n2 + 6n − 15)(3n + √9n2 + 6n − 15) | |
limn→∞ |
| = |
| | (3n + √9n2 + 6n − 15) | |
| | 9n2 − 9n2 − 6n + 15 | |
limn→∞ |
| = |
| | (3n + √9n2 + 6n − 15) | |
| | 9n2 − 9n2 − 6n + 15 | |
limn→∞ |
| = |
| | (3n + √n2(9 + 6/n − 15/n2) | |
| | 9n2 − 9n2 − 6n + 15 | |
limn→∞ |
| = |
| | (3n + √n2(9 + 6/n − 15/n2) | |
| | n(− 6 + 15/n) | |
limn→∞ |
| = −1 |
| | (3n + √n2(9 + 6/n − 15/n2) | |
Nie napiszę Ci końcówki, bo już dasz radę
9 gru 17:45
konrad920903: no niestety nie bardzo mi to pomogło ale bedę walczył jak nie napisze wyniku to dokończ za mnie
tak za 2 dni jak mozesz i narazie dziękuje za pomoc
9 gru 21:27