Calka.
O.: Oblicz pola figur ograniczonych liniami− wykresami funkcji f(x)=x2 oraz f(x)=√x
3 gru 20:21
3 gru 20:22
O.: jakaś podpowiedź...?
3 gru 20:34
O.: granice całkowania...?
3 gru 20:41
Krzysiek: na rysunku jest wszystko..
x∊[0,1] na tym przedziale y=√x osiąga większe wartości od y=x2 zatem
pole tej figury to: ∫01 (√x−x2)dx
3 gru 20:43
3 gru 21:01
O.: ponawiam i proszę o sprawdzenie
3 gru 21:13
Mila:

f(x)=x
2 oraz f(x)=√x ;x≥0
Granice całkowania : x
2=
√x /
2 ; x
4=x⇔x
4−x=0
x(x
3−1)=0
x=0 lub x=1 ( możesz też odczytać i sprawdzić)
0∫
1(
√x−x
2)dx
dokończ
3 gru 21:17
O.: dokonczylam samodzielnie na karteluszce i wynik sie zgodzil

dzieki
3 gru 21:20
O.: a taki przykladzik − to samo polecenie tylko linie ograniczajace to f(x)=lnx, oś OX i prosta
x=e
zaczęlam tak
x∊[1,e] i stad
e
∫(lnx−x)=...
1
dobrze kombinuje?
3 gru 21:23
O.: ponawiam
3 gru 21:34
Krzysiek: krzywa ograniczająca figurę od dołu to: y=0
więc powinno być: ∫1e (lnx−0)dx
3 gru 21:39
Mila:
1∫
e(lnx−0)dx
oś OX ma równanie y=0
3 gru 21:43
O.: wyszlo 1?
3 gru 21:49
O.: i ostatni przyklad −to samo pol ale linie ogr to f(x)=cosx os OX os OY oraz prosta x= π
3 gru 21:55
O.:
3 gru 22:07
Mila:

P=2*
0∫
π/2cosxdx
3 gru 22:11