zadanko
Jolka: Dla jakich wartości parametru m równanie 4x + (m+2)2x − m=0 ma dwa pierwiastki
Bardzo proszę chłopcy o pomoc widziałam że pojawiło się dzisiaj tu to samo zadanie ale ktoś
zamiast odpowiedzieć się spinał z góry dziękuje !
3 gru 20:20
Mati_gg9225535: 2x = t , t > 0
t2 + (m+2)t − m = 0
Δ≥0
(m+2)2 − 4 ≥ 0
(m+2−2)(m+2+2) ≥ 0 (rozłożyłem wg wzoru skróconego mnożenia a2 − b2 = (a−b)(a+b) )
m(m+4) ≥ 0
m=0 v m = −4
wykres i odczytujesz wartosci spelniajace nierownosc:
m ∊ (−∞,−4) ∪ (0,∞)
3 gru 20:26
Mati_gg9225535: oj zle..
3 gru 20:26
3 gru 20:27
MQ: 4x=(22)x=22x=(2x)2
Za 2x podstawiasz t i masz równanie kwadratowe na zmienną t.
Liczysz Δ i sprawdzasz dla jakiego m ta Δ>0
Wyliczasz pierwiastki:
Sprawdzasz kiedy (dla jakich m) t1 i t2 są >0, bo 2x musi być >0
I to wszystko.
3 gru 20:28
Mati_gg9225535:
t
2 + (m+2)t − m = 0
1) Δ≥0
2) t
1* t
2> 0
3) t
1 + t
2 > 0
1)
(m+2)
2 − 4 ≥ 0
(m+2−2)(m+2+2) ≥ 0 (rozłożyłem wg wzoru skróconego mnożenia a2 − b2 = (a−b)(a+b) )
m(m+4) ≥ 0
m=0 v m = −4 wykres i odczytujesz wartosci spelniajace nierownosc:
m ∊ (−
∞,−4) ∪ (0,
∞)
2)
−m > 0 /*(−1)
m < 0
m ∊ (−
∞,0)
3)
−m−2 > 0
m < −2
m ∊ (−
∞,−2)
1∩2∩3 m ∊ (−
∞,−4)
3 gru 20:30
Jolka: w pierwszym założeniu ominąłeś m tam powinno być +4m
3 gru 20:37
Mati_gg9225535: racja, przepraszam

ale skoro juz wiesz na czym to polega to dasz rade
3 gru 20:38