fizyka ,spadek swobodny
arek: Spadek swobodny
Mam wykonanych 15 pomiarów −wysokośc i czas
100 m − 147,468 ms
150 m − itd
Jak wyznaczyć zależność funkcyjną między wysokością ,a czasem spadania
(h=h(t)=1/2 gt2 )
3 gru 20:09
arek: jakaś podpowiedź . lub link do podobnego przykładu
3 gru 20:14
MQ: Zależność funkcyjną już podałeś.
Możesz co najwyżej sprawdzić czy się zgadza.
3 gru 20:18
arek: no to jak sprawdzić

3 gru 20:21
MQ: Podstawiasz czas do wzoru i wyliczasz h.
Sprawdzasz czy zgadza się z tym z tabeli.
3 gru 20:23
arek: ok i jeszcze jedno pytanie jak potem wyznaczyć przyśpieszenie ziemskie

?
3 gru 20:27
arek: tzn. narysować wykres
3 gru 20:28
MQ: Aaaaa

To w zadaniu masz wyznaczyć przyspieszenie ziemskie!
To zmienia postać rzeczy

Masz pary h
i i t
i, gdzie i−oznacza numer pomiaru.
Przekształcasz wzór przez ciebie podany tak, żeby wyliczyć g.
Dla każdej pary h
i t
i wyliczasz ze wzoru g
i
Potem liczysz średnią ze wszystkich g
i
3 gru 20:36
arek: cyt
,,Przekształcasz wzór przez ciebie podany tak, żeby wyliczyć g.''
jak to przekształcić
3 gru 20:44
arek: fiza to akurat mój najsłabszy punkt , więc jak być mógł mi pokazać to na pierwszym pomiarze to
będę bardzo ,wdzięczny .
3 gru 20:48
MQ: Mnożysz obie strony przez 2
Dzielisz obie strony przez t2
i dostajesz wzór na g
3 gru 20:48
MQ: Tu nie ma żadnej fizyki.
To czysta matematyka...
...i to nie najwyższych lotów.
3 gru 20:50
arek: robiłem to w podstawówce ,a teraz już wszytko mi się miesza,dla pewności
3 gru 20:59
MQ: No, tak.
i teraz dla każdej pary h
i i t
i oblicz sobie g
i.
I nie kombinuj, tylko użyj
kalkulatora
3 gru 21:01
MQ: Aha

Jednostki sprowadź do podstawowych, czyli t zamień na sekundy, bo g masz wyliczyć w m/s
2
3 gru 21:02
arek: dobra czyli
przykładowo
zamieniłem t = 0,147466 s i jest
1) g = 1356,2448
itd
3 gru 21:12
arek: aha ,pomyłka t jeszcze do kwadratu
3 gru 21:13
MQ: Zaraz

Czy te czasy, to są czasy spadania z tych wysokości?
3 gru 21:18
arek: tak zgadza się są to czasy spadania .
3 gru 21:20
MQ: To wychodzą bzdury.
Albo ci się przesunął przecinek.
3 gru 21:23
arek: dobra widzę błędy
teraz prawidłowo
g = 9 196 , 7554
3 gru 21:29
MQ: No właśnie nie

Bo g powinno wyjść gdzieś w okolicach 9,81 m/s
2
Oczywiście z pewnymi odchyłkami.
Sam mierzyłaś te wielkości, czy skądś wziąłeś.
Sprawdź jeszcze raz jednostki, w jakich te wielkości były mierzone.
3 gru 21:32
arek: co za bzdury wypisałem nie m ,metry tylko milimetry
3 gru 21:36
MQ: To teraz się zgadza

Powodzienia w liczeniu
3 gru 21:37
arek: czyli mam dobrze

dzięki za pomoc
3 gru 21:38
MQ: Milimetry [mm] zamień ma metry [m].
3 gru 21:38
arek: aha , a jeszcze coś
wychodzą mi takie wyniki po zamianach jednostek
np. w pierwszym jest
g = 0,0000092 m/s2
dobrze
3 gru 22:14
MQ: Źle

Dla pierwszego masz:
h
1=100mm = 0,1m
t
1=147,468 ms = 0,147468 s
g= 2*0,1m/(0,147468 s)
2 ≈ 9,20 m/s
2
3 gru 22:18
arek: sorki jest błąd
powinno być 9,1967554
3 gru 22:21
arek: już wiem teraz pójdzie lekko , bez głupich błędów z przecinkami
3 gru 22:22
MQ: No, czyli tak jak ja −− zaokrągliłem do 9,20
3 gru 22:22
arek: zanim mi uciekniesz powiedz mi szybko dokładnie jak tą średnią potem policzyć
3 gru 22:24
MQ: No średnia!
suma liczb przez ich liczbę.
Masz 15 pomiarów, czyli:
(g1+g2+...+g15)/15
ten ... oznacza "dodajesz aż do"
3 gru 22:27
arek: aha dam radę , gorzej będzie wykres do tego narysować
3 gru 22:28
arek: dobra ja kończę i będę liczył , zgóry dzięki za pomoc , zapamiętam twój nick ,teraz widzę ,że
to nawet nie jest takie trudne
3 gru 22:32
MQ:

Punkty rysujesz dla pomiarów.
| | 1 | |
Linię rysujesz dla zależności h= |
| gśrt2 |
| | 2 | |
Zrób sobie w miarę gęstą tabelkę tej zależności.
Nanieś punkty, tak jak dla pomiarów.
I przez te wyliczone punkty przeprowwadź linię.
3 gru 22:34
arek: ok
3 gru 22:35
MQ: Punkty pomiarowe (czarne) nie będą leżeć dokładnie na linii, ale linia powinna iść gdzieś
pomiędzy nimi.
3 gru 22:36
arek: ufff obliczone ,zabieram się za rysowanie
3 gru 23:22