matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
Krzysiek:
Oblicz granicę:
π
lim (x→
)
2
tg3x
tg5x
kπ
tg w
ma asymptoty
2
Zmienna musi dążyć do 0
π
Więc t=
−x
2
tg3t
tg3t
5t
3t
3
=
*
*
=
tg5t
tg5t
3t
5t
5
A ma wyjść {5}{3} ...
3 gru 20:03
Krzysiek:
tak samo tutaj...
sin2x
lim(x→π)
sin7x
Jesli x→π⇒zmienna → 0 a więc
sin2x
sin2x
2x
7x
2
2
=
*
*
=
, a ma wyjść −
, skąd ten
sin7x
sin7x
7x
2x
7
7
minus? ...
3 gru 20:32