.
asdf: Witam, nierówności pierwiastkowe:
√4x2 − 7x − 6 ≤ 9 − 2x
| | 7−√145 | | 7+√145 | |
D: x ∊ (−∞; |
| )u( |
| ;∞) |
| | 8 | | 8 | |
| | 7−√145 | | 7+√145 | |
Teraz jak chcę podnieść do kwadratu to z przedziałem: (−∞; |
| )( |
| ; 4,5)? |
| | 8 | | 8 | |
bo dla: 9 − 2x:
jest wyrażenie dodatnie w tym przedziale, a inaczej jest ujemne więc podnosić obustronnie można
tylko wtedy gdy obie strony są dodatnie, dobrze myślę?
3 gru 20:01
Mati_gg9225535: tak tylko gdy sądodatnie
3 gru 20:03
asdf: Ok
4
4x = 4
3 − 2x
4x = 3 − 2x
6x = 3
tak?
3 gru 20:10
Trivial: Hej
asdf.
3 gru 20:11
asdf: źle...
2x = 3 − 2x
ale byk

i sie dziwilem czemu zle z odp
3 gru 20:12
asdf: Siema Trivial, masz chwile na basha? bo z tablicami mam problem, istnieje jakaś funkcja która
kopiuje elementy z tablicy do drugiej? Bo z tym zadaniem mam problem:
http://rmaciaszczyk.strony.wi.ps.pl/pliki/pi_lab4.pdf
zad 9
I zadanie 2...o co w nim chodzi? Powłoka shellowska jakaś
3 gru 20:13
Trivial: To w bashu są w ogóle tablice?
3 gru 20:15
asdf: Nie gardź tym językiem
3 gru 20:15
asdf: Za 10 minut wracam
3 gru 20:16
Trivial: za 10 minut mnie nie będzie.

Nie wiem, możesz zawsze napisać swą własną funkcję do
kopiowania, toż to jedna pętla.
3 gru 20:18
Mati_gg9225535: ; ) teraz sie zgadza
3 gru 20:19
Trivial: dobra asdf, lecę. Niestety dzisiaj prawdopodobnie nie będę w stanie Ci pomóc, chyba że
późnym wieczorem.
3 gru 20:25
3 gru 20:33
asdf:
| | 1 | | 1 | |
( |
| √2)x + 1 *8x − 2 < ( |
| )3x − 4 |
| | 2 | | 4 | |
(2
−1*2
1/2)
x + 1 * 2
3(x − 2) < (2
−2)
3x − 4
(2
−1/2)
x + 1 * 2
3x − 6 < 2
−6x + 8
2
−x/2 −1/2 + 3x − 6 < 2
8 − 6x
| | x | | 13 | | 6x | |
− |
| − |
| + |
| < 8 − 6x // *2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
−x − 13 + 6x < 16 − 12x
5x − 13 < 16 − 12x
17x < 29
ok?
3 gru 20:49
asdf: | | 2 | | 3 | |
( |
| )2 − 3x ≤ ( |
| )x+1/x−1 |
| | 3 | | 2 | |
Dziedziną tej funkcji jest:
x − 1≠ 0
| | 2 | | 2 | |
2 − 3x > 0 ⇒ −3x >−2 ⇒3x <2 ⇒x < |
| ⇒ x ∊(−∞; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| x+1 | |
| > 0 ⇒ (x+1)(x−1)>0 x ∊ (−∞; − 1)(1 ;∞) |
| x−1 | |
część wspólna to (−
∞; − 1) dobrze?
3 gru 20:55
asdf: jaki ja debil... co ja w ogóle zrobiłem

? starczy x ≠ 1? To podstawa ma być > 0, a nie
wykładnik
3 gru 20:56
asdf: Robię ten przykłąd dalej i nie rozumiem jednej rzeczy

Po doprowadzeniu do tej samej podstawy
i opuszczeniu jej mam równanie:
(3x −2)(x −1) ≤ x + 1
3x
2 − 3x − 2x + 2 ≤ x + 1
3x
2 − 6x + 1 ≤ 0
√Δ = 2
√6 to jest dobrze..
x
1 = U{6 − 2
√6{6} = U{3 −
√6{3}
zaznaczam na osi i mam:
| | 3 − √6 | | 3 + √6 | |
x∊ (−∞;U{ |
| >u< |
| ;∞) |
| | 3 | | 3 | |
a w odpowiedziach jest:
| | 3 − √6 | | 3 + √6 | |
x∊ (−∞;U{ |
| >u<1; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
co pominąłem

?
3 gru 21:03
asdf: ?
3 gru 21:07
asdf: pomoże ktoś?
3 gru 21:16
Piotr:
masz nierwonosc. mnozysz przez kwadrat mianownika.
3 gru 21:21
Piotr:
a 1 nie powinno nalezec do dziedziny wiec nie wiem czemu zapisales <1...
3 gru 21:23
asdf: | | x + 1 | |
3x − 2 ≤ |
| //*(x−1)2 |
| | x−1 | |
(3x − 2)(x − 1)
2 ≤(x + 1)(x − 1) //: (x − 1)
(3x − 2)(x − 1) ≤x + 1
tak?
3 gru 21:25
Piotr:
nie mozesz sobie dzielic. przez to Ci ucieka jedno rozwiazanie i skad wiesz czy x−1 jest
dodatnie czy ujemne ?
3 gru 21:27
asdf:
(3x − 2)(x2 − 2x + 1) ≤ (x + 1)(x − 1)
3x3 − 6x2 + 3x − 2x2 + 4x − 2 ≤ x2 − 1
3x3 − 8x2 + 7x − 2 ≤ x2 − 1
3x3 − 9x2 + 7x − 1 ≤ 0
takie coś?
3 gru 21:32
Piotr:
nie prosciej przeniesc (x + 1)(x − 1) na lewo i (x−1) przed nawias ?
bo teraz bedziesz dzielic..
3 gru 21:38
asdf: Ok, wyszło..miałem rysunek wszystko i nacisnąłem backspace i dupa

Ale już rozumiem

Dzięki!
taki przykład:
9
x + 3 > 4* 3
x
3
2x − 4* 3
x + 3 > 0
3
x = t > 0
t
2 − 4t + 3 > 0
Δ =16 − 12 = 4,
√Δ = 2
t ∊ (−
∞;1)u(3;
∞), patrząc na założenie wychodzi: t ∊(0;1)u(3;
∞)
Jak to rozwiązać? albo czy dobrze robię ?
3 gru 21:44
asdf:
układ równań?:
0 < 3x < 1
3 < 3x < ∞
3x > 0...no jest więc będzie nieskończoność − ∞?
3x < 1
3x > 30
x < 0...
3x > 3
x > 1
ODP: x ∊ (−∞;0)(1;∞)?
3 gru 21:49
Piotr:
wynik
3 gru 21:51
asdf: Chodzi mi o to, czy dobrze to rozwiązuję, bo jak trafią się granice ciągu to też może być wynik
ok, a obliczenia złe

4
x > 9 * 2
x − 8
2
2x > 9 * 2
x − 8
2
x = t > 0
t
2 − 9t + 8 > 0
Δ = 81 − 32 = 49;
√Δ = 7
t∊(0;1)(8;
∞)
0<2
x<1
2
x > 0..no jest
2
x < 1
2
x < 2
0
x < 0
teraz drugi przypadek:
t∊(8;
∞)
8<2
x<
∞
2
x > 8
x > 3
ODP: x ∊ (−
∞;0)u(3;
∞)
3 gru 21:58
asdf: log
3√33√9
3
1*3
1/2 = 3
3/2
9
1/3 = 3
2/3
dobrze?
3 gru 22:19
Mati_gg9225535: dobrze
4 gru 14:33
Mati_gg9225535: mozna tez tak:
log
3√33√9 = x
(3
√3)
x =
3√9
3{3/2x) = 3
2/3
4 gru 14:34
Mati_gg9225535:
33/2x mialo byc
4 gru 14:35
asdf:
4 gru 14:35
asdf: no i nie bylo kolosa...a tak sie streszczalem
4 gru 14:37
Trivial:
asdf, taka wiadomość na przyszłość: jak się wciśnie 'wstecz', a potem 'dalej', to dane z
formularzy nie znikają (przynajmniej w firefoksie).
4 gru 17:09
asdf: a o co Ci chodzi?
4 gru 17:29
Trivial:
> Ok, wyszło..miałem rysunek wszystko i nacisnąłem backspace i dupa
to. ^
4 gru 17:30
asdf: aha...już wiem. W firefoksie może i nie znikają, ja tego syfu nie uzywam
4 gru 17:30
asdf: A masz może czas na jedno zadanko z fizyki?
4 gru 17:31
Trivial: ok. W sumie dzisiaj do końca dnia mam relaks.
4 gru 17:32
4 gru 17:33