<3
Marina: Witam, mógłby ktoś pomóc ;c
Dwie jednakowe kulki o masie m = 1g wiszą na cienkich nitkach o długości
L = 25 cm zaczepionych w tym samym punkcie. Po elektrostatycznym naładowaniu
kulki rozsunęły się i nitki utworzyły kąt A = 120. Oblicz ładunek na każdej kulce.
3 gru 19:50
Marina: ehhh pomocy, nie ogarniam tego
3 gru 19:57
Marina: ;cc
3 gru 20:04
karool: a jakby to wzorem na wartość ładunków zrobić?
3 gru 20:04
antxx: raczej nie tak .. znów ktoś w błąd wprowadza !
3 gru 20:08
Marina : ehh
3 gru 20:14
MQ:
Q=mg
F=mg co do wartości, wypadkowa sił:
| | 1 | q2 | |
Fq= |
|
| , gdzie r=2x |
| | 4πε | r2 | |
Z rozkładu sił:
Wyliczasz x
Wyliczasz F
q podstawiając r=2x oraz ε−przenikalność dielektryczną powietrza
Z F
q wyliczasz q − ładunek.
3 gru 20:15
Marina : dzięki wielkie
3 gru 20:31
Marina : powinno być nie czasem sin30?
3 gru 20:48