Własności prawdopodobieństwa
tina: Wybieramy losowo jedną z liczb od 1 do 1000. Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania
liczby:
a) podzielnej przez 2 lub przez 3
b) podzielnej przez 2 lub przez 3, lub przez 5.
3 gru 19:47
tina: Wybieramy losowo jedną z liczb od 1 do 1000. Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania
liczby:
a) podzielnej przez 2 lub przez 3
b) podzielnej przez 2 lub przez 3, lub przez 5.
3 gru 19:54
tina: Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
3 gru 20:05
tina: ?
3 gru 20:23
tina: Może chociaż jakieś wskazówki...?
3 gru 21:08
PW: Wskazówka do a)
Liczby podzielne przez 2 mają postać 2k, k=1, 2, 3, ..., 500
Liczby podzielne przez 3 mają postać 3n, n=1, 2, 3, ..., 333
Wiemy więc ile ich jest.
Kłopot polega na tym, że niektóre mają obydwie cechy, a więc przy prostym dodawaniu liczby
podzielnych przez 2 i liczby podzielnych przez 3 zdublujemy je. Należy zatem odjąć liczbę
tych, które są podzielne przez 2 i przez 3 jednocześnie. Są to liczby podzielne przez 6 mające
postać 6m, m= 1, 2, 3, ..., 166.
Wystarczy?
4 gru 14:40