Dana jest funkcja określona wzorem
kubkow: Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać coś takiego:
f(x)=cos2x+4cosx+3
a)Oblicz f(π)
b)wyznacz zbiór miejsc zerowych funkcji f
3 gru 19:40
kubkow: Mógłby mi ktoś pomóc

3 gru 19:50
kubkow: wyszło mi tak co do b)
cos2x+4cosx+3=0
2cos
2x−1+4cosx+3=0
2cos
2x+4cosx+2=0 | :2
cos
2x+2cos+1=0
(cosx+1)
2=0
cosx=−1
x=0
czy to jest dobrze
3 gru 20:01
kubkow: czyli miejsca zerowe to bedzie π+2kπ, k∊C
3 gru 20:02
Krzysiek: cos2x=sin
2x−1
4cosπ = −4
2sin
2x=2*0=0
a) 0−4+3=f(π) =−1
b)
2sin
2x−1 +4cosx+3=0
2(1−cos
2x)−1+4cosx+3=0
2−2cos
2x+4cosx+2=0
cos
2x−2cosx−2=0
niech cosx=t
t
2−2t−2=0
Δ=4+8=12⇒
√Δ=2
√3
Z tym, że nie jestem pewien. Jeśli chodzi o matmę to jest u mnie zasada nr 1. Nigdy nie jestem
pewien...
3 gru 20:23