matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka oznaczona
O.:
Oblicz calkę oznaczona
√
2
1
∫
dx=
√
x−1
1 Obliczylam najpierw całkę nieoznaczona i wyszlo mi 2
√
x
−1 = F(x) i potem F(
√
2
)−F(1)=2
√
√
2
−1
Czy jest dobrze? to moja pierwsza calka oznaczona..
3 gru 19:33
Maslanek:
1
1
∫
dx = ∫2*
dx
√
x−1
2
√
x−1
Niech t=
√
x−1
1
dt=
√
x−1
dx
2
1
Wtedy ∫
dx = ∫ 2dt = 2t + C.
√
x−1
t
1
=0 t
2
=
√
√
2
−1
Czyli 2*(
√
√
2
−1
)
3 gru 19:42
Maslanek:
W sumie moja też
3 gru 19:42
O.:
takze tego... poprawne to bylo?
3 gru 19:43
Maslanek:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+from+1+to+sqrt%7B2%7D+1%2Fsqrt%7Bx-1%7D
Malina
3 gru 19:45
O.:
Maslanek, dzięki
3 gru 19:46