Witam was :P
ICSP: Witam wszystkich bardzo serdecznie w ten jakże piękny poniedziałkowy wieczór

Mam dość dziwny problem z pochodnymi

Otóż mam obliczyć pochodna funkcji :
| | 3tgx − tg3x | |
z = |
| |
| | 1 − 3tg2x | |
i pojawia sie problem. Po pierwsze gubię się strasznie w obliczeniach. Po drugie wiem że wzorów
na pochodne tg jest troszkę

Chciałbym aby ktoś chociaż powiedział jakiego wzoru najlepiej używać i chociaż ewentualnie
zaczął ten przykład
3 gru 19:33
3 gru 19:38
ICSP: Eta ale to mi nic nie daje
3 gru 19:40
Eta:
Echhh źle
3 gru 19:40
ICSP: :(
3 gru 19:45
Eta:
| | 3tgx−tg3x | |
z= tg3x = |
| |
| | 1−3tg2x | |
teraz pasuje
3 gru 19:47
think: | | 1 | |
no ja policzyłam to jako pochodną ilorazu oraz [tgx]' = |
| piękna ta pochodna nie |
| | cos2x | |
jest ale daje się policzyć
3 gru 19:47
ICSP: Eta dziękuje

Zapomniałem o tym wzorku
3 gru 19:49
3 gru 19:49
Eta:
Ja też

i chciałam go wyprowadzać
3 gru 19:50
think: eee tam... ja to zapomniałam czy kiedyś ten wzór w ogóle pamiętałam
3 gru 19:50
Eta:
Witaj
think
3 gru 19:51
ICSP: ale i tak będę go musiał wyprowadzić
| | sin3x | |
chyba |
| zadziała ? |
| | cos3x | |
3 gru 19:51
Eta:
tak
3 gru 19:52
Eta:
Możesz też z tg3x= tg(2x+x)=...
3 gru 19:55
ICSP: no to ja w takim razie idę dalej robić pochodne a na deser zostawię sobie wyprowadzenie wzoru
3 gru 19:57
ICSP: następne pytanie :
mam przykład :
f = (4sinx − 8sin
3x)(cosx)
f' = (4cosx − 24sin
2xcosx)*cosx + (4sinx − 8sin
3x)(−sinx) = ...
jak to teraz przekształcić do postaci 4cos4x
3 gru 20:05
Trivial:
f = 4sinxcosx(1−2sin2x) = 2sin2xcos2x = 4cos4x.
3 gru 20:07
Trivial: cos4x, a nie 4cos4x sorry.
3 gru 20:07
ICSP: Dzięki
Trivial 
Oczywiście zamienię sobie cos na sin
3 gru 20:13
Trivial: A tak..

Sorry jestem trochę wymęczony po całym dniu na uczelni.

f = sin(4x).
3 gru 20:14
ICSP: to może jeszcze takie inne pytanko :
Jak w javie pobrać od użytkownika zmienną typu char

Zawsze pobieram zmienną String i później dopiero zamieniam ją na char
3 gru 20:15
Trivial: char input = (char)System.in.read();
3 gru 20:20
ICSP: zapisane

Po pochodnych oraz po dowodzie posiedzę jeszcze nad tym

Dzięki jeszcze raz
3 gru 20:22
Trivial: spoko ICSP.
3 gru 20:24