funkcje - parametr oraz punkty styczności
Arsen258: Arsen258: Parametr oraz punkty styczności − funkcje.
Mam problem z dwoma zadankami. Rozwiązałem je ale znając moje umiejętności matematyczne
zrobiłem to źle. Czy ktoś mógłby sprawdzić czy podane przeze mnie odpowiedzi są poprawne?
Zad 1.
Znajdź wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt (0;−1) i jest styczny do
paraboli y=x2 Podaj współrzędne punktu styczności.
Zad 2.
Oblicz dla jakich wartości parametru p zbiorem rozwiązań nierówności x2 − (2p+3)x +p2 + 3p <0
jest przedział (9;12)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W pierwszym zadaniu wyszło mi y=2x−1 i punkt styczności <1;1> albo y=−2x−1 i punkt styczności
(−1;1)
W drugim zadaniu p=9
24 maj 21:19
Eta: Rozwiązane poprawnie!
24 maj 21:31