Zbiór puntków
cr34: Witam. Mam problem z zadaniem maturalnym z ostatniej próbnej matury rozszerzonej. Może ktoś
mnie nakierować jak to zacząć?
Dane są zbiory punktów, określone nierównościami A: x 2 − 6 x + y 2 + 12 y ≤ 4 i B: 3 x + y − 3
≥ 0.
Narysuj figurę F = A ∩ B i wyznacz jej pole.
3 gru 19:09
Kejt: zauważ, że masz tam równanie okręgu i prostej
3 gru 19:10
Kejt: tzn. nierówność..ale rozumiesz o co mi chodzi?
3 gru 19:10
krystek: Zbiór A jest kołem .
3 gru 19:11
cr34: Tak dla ścisłości − źle mi się wkleiło zadanie i tam miało być
A: x2 − 6x +y2 +12y ≤ 4
Za bardzo nie wiem o co Ci chodzi. Mam zrobić tutaj układ równań?
3 gru 19:15
PW: Nierówności, nie równań.
Koło i półpłaszczyzna.
3 gru 20:50
Mila:

A: x
2 − 6x +y
2 +12y ≤ 4 przekształcasz do postaci kanonicznej
(x−3)
2−9+(y+6)
2−36≤4⇔
(x−3)
2+(y+6)
2≤4+9+36
(x−3)
2+(y+6)
2≤7
2 koło o środku (3,−6) i promieniu r=7
B: 3 x + y − 3 ≥ 0. ⇔y≥−3x+3 punkty powyżej prostej
Narysuj figurę F = A ∩ B i wyznacz jej pole.
spr. czy (3;−6) należy do prostej
y=−3*3+3=−9+3=−6 Tak
3 gru 21:32
cr34: Dzięki wielkie, nie wpadłem na to, żeby użyć tam wzoru skróconego.
3 gru 21:44
Mila:
3 gru 22:19