funkcje
kulka: Wyznacz dziedzinę funkcji:
a)f(x)=
√x−4 *
√x+1
b)f(x)=
√−x −
√2−x
| | 1 | | 1 | |
c)f(x)= |
| − |
| |
| | {x2−4√2x+8} | | 2√2 | |
3 gru 19:05
kulka: w przykładzie C w mianowniku pierwszej liczby wyrażenie x2−4... itd jest pod pierwiastkiem
tylko tak mi się źle dodało
3 gru 19:06
Aga1.: a) x−4≥0 i x+1≥0 ( wyrażenie pod pierwiastkiem parzystego stopnia musi być nieujemne)
Rozwiąż nierówności i wyznacz część wspólną.
b) podobnie.
3 gru 19:09
kulka: ok czyli mniej więcej tak jak myślałam, a co do przykladu b to jak ogarnąc tego x? bo przed nim
jes minus.... więc on w sumie musi byc chyba ujemny bo pierwiastka nie da sie wyciagnac z
liczby ujemnej
3 gru 19:12
Aga1.: b)
−x≥0 i 2−x≥0
3 gru 19:15
kulka: dzięki wielkie wyszło dobrze

a w c to co w mianowniku ≥0,≠ czy po prostu > ?
3 gru 19:17
Aga1.: c) mianownik ≠0
Czy tak wygląda mianownik?
√x2−4√2x+8
Jeśli tak, to
x2−4√2x+8>0 ( tylko większe od zera, bo mianownik 0 być nie może)
3 gru 19:22
kulka: Tak, napisałam gdzieś wyżej właśnie, że zapomniałam dodac pierwiastek. Dziękuje za pomoc
3 gru 19:28