sumy
zombi: Udowodnij, że
(i=1∑m ai)(j=1∑n bj) = i=1∑n j=1∑m aibj
Od Pawłowskiego, kompletnie nie wiem jak zacząć...
3 gru 19:01
zombi: Podbijam, ważne
3 gru 19:09
zombi: Wygląda na takie oczywiste, np. jakby sobie to zapisać
(a1+a2+a3+...+am)(b1+b2+b3+...+bn) z mnożenia wiadomo, że "mnożymy każdy z każdym,
czyli a1(b1+b2+b3+...+bn)+a2(b1+b2+b3+...+bn)+...+am(b1+b2+b3+...+bn), tylko
jak to wykazać
3 gru 19:27
Godzio:
Może tak:
L = ∑i (∑i aibj) = ∑i [ ai * (∑j bj) ] = ∑j bj * ∑i ai
3 gru 19:31
zombi: W pierwszym kroku po L= nie pomyliłeś 'i' z 'j' ? Albo się po prostu jeszcze nie znam...
3 gru 19:35
Godzio:
No tak, drugie miało być sumowanie po j
3 gru 19:37
zombi: A wytłumaczysz mi jeszcze jedno? Tam kroczek ∑i[ai*(∑jbj)] dlaczego mnozymy tylko ai?
3 gru 19:43
zombi: Godziu, poświęcisz mi jeszcze sekundkę ?
3 gru 19:52
zombi: Ten jeden kroczek chce zrozumieć...
3 gru 20:18
zombi: Podbitka
3 gru 20:36