Kolejność symertii i wektoru
es: Mam pytanie, kiedy muszę odwrócić funkcję względem OX lub OY oraz przesunąć ją o wektor, ma
znaczenie kolejność? Czy też jest dowolna. np. by otrzymać g(x)= −√x+1 −1 zapis powinien
wyglądać
SOx [−1, −1]
f(x)=√x→ −√x→ −√x+1 −1
czy też
[−1, 1] {SOx}
f(x)=√x→ √x+1 +1→ −√x+1 −1
24 maj 21:12
Arsen258: nie ma żadnej różnicy, chyba że inaczej podano w zadaniu
24 maj 21:20
es: dzięki wielkie.
nie, nic nie było podane, po prostu muszę otrzymać taki wzór funkcji. rozumiem, że różnic nie
ma ani przy odwracaniu SOx, ani SOy?
24 maj 21:22
Arsen258: nie, ale uważaj bo czasem pisze np, podaj wartość po przesunięciu po odwzorowaniu względem osi
a potem po przesunięciu o wektor i jak zrobisz w złej kolejności i to ci nie wyjdą
24 maj 21:26
es: aha, jeszcze raz dzięki. ja szczerze mówiąc jeszcze na takie zadanko nie trafiłem, ale będę
uważał.
24 maj 21:30
es: mam jeszcze jedną wątpliwość. co w przypadku gdy w zadaniu nie mam określone co pierwsze, a
muszę narysować wykres? bo wtedy przecież inaczej wychodzą wykresy.
24 maj 21:40