dynamika
isia: Zadanie w linku
http://i.imgur.com/GUvkx.jpg
obliczyłam jakie jest przyspieszenie ciała m
2 i wyszło mi 4m/s
2
skoro to ciało ma być w spoczynku i nie ma tarcia to ciało m
1 też powinno sie poruszać z takim
przyspieszeniem.
i podstawiając F=ma
wychodzi 48N a w odpowiedzi jest 250N.
mógłby ktoś mi powiedzieć gdzie robię błąd albo pomóc rozwiązać?
3 gru 18:58
isia: poprawka: w m
2 wyszło mi 6m/s
2.
ogarnie ktoś ?
3 gru 19:06
Maslanek: Poruszamy masą m
1.
Pomijamy tarcie (co jest głupie

).
Ciało m
3 ma się nie poruszać. Na m
3 działa siła F
c=m
3g oraz N−naciąg nici.
Na ciało m
2 działa siła N−naciąg nici nadająca przyspieszenie równe przyspieszeniu m
3 oraz
siła bezwładności (układ nieinercjalny? − nigdy nie wiem który to który

)
W każdym razie:
m
2a=N−F
b=N−m
2a
ukl
m
3a=m
3g−N
m
1a=F
Działaj na tych trzech równaniach.
3 gru 19:14
Maslanek: Brrr...

W ostatnim równaniu m
1a
ukl=F
3 gru 19:14
isia: a=m3*gm2+m3=6m/s2
a to jest raczej źle
3 gru 19:24
3 gru 19:25
isia: pomoże ktoś?
3 gru 19:51
isia: może po prostu rozwiązanie w książce jest błedne?
3 gru 20:09
isia: @aniabb, ratuj
3 gru 20:31
isia: odświeżam
3 gru 21:09
isia: up
3 gru 22:01
aniabb: w czym problem?
3 gru 22:10
isia: no nie wychodzi

to 6m/s jest źle bo podstawiając pod F=ma wynik to 48N czyli całkiem inny
niż w książce
3 gru 22:15
aniabb: jakby miał wyjść taki jak w książce toby przyśpieszenie musiałoby być ponad 2g ..trochę
nierealne

poza tym na obrazku ta masa m1 jest znacznie większa niż pozostałe
3 gru 22:21
isia: no faktycznie nie proporcjonalnie się to komponuje, dobra dzięki
3 gru 22:23
aniabb: tylko że chyba F=10kg 86m/s2 = 60N
3 gru 22:28
aniabb: ta 8 to *
3 gru 22:29
isia: czemu 10kg a nie 8?
6 gru 22:40