Wielomiany
Franki: Który ze współczynników wielomianu W(x) = ax5 + bx3 + cx + d jest wyznaczony przez warunek
W(1)+W(−1)=6
3 gru 18:57
Franki: proszę o pomoc xd
3 gru 19:08
ICSP: no przecież d = 6 xD
3 gru 19:08
Franki: dlaczego?
3 gru 19:12
ICSP: a nie jednak d = 3

Wystarczy wstawić do warunku odpowiednie wartości wielomianu i samo wyjdzie
3 gru 19:13
Franki: czyi że W(x)=a*1
5+b*1
3+c+d+a*(−1)
5+b*(−1)
3−c+d=6
3 gru 19:14
Franki: wychodzi 3 faktycznie , i to tyle w tym zadaniu
3 gru 19:16
ICSP: pytanie który ze współczynników jest wyznaczony przez warunek .
Odp Współczynnik d jest wyznaczony przez podany w zadaniu warunek.
3 gru 19:17
Franki: Okej thx bardzo
3 gru 19:18
Franki: A jak w zadaniu tego typu wchodzi mi 4=2c+2d , to wtedy żaden nie jest wyznaczony przez warunek
bo są dwie niewiadome , tak?
3 gru 19:23
ICSP: z tego co zrozumiałem to tak
3 gru 19:24
Franki: oki
3 gru 19:26
Franki: Dane sa wielomiany
W(x)=2x3−3x2+5x−1
P(x)=2x2−3x+2
Q(x)=6x−1+3x3
Uporządkuj wielomiany:
W(x)−[P(x)−Q(x)]
2x3−3x2+5x−1−[2x2−3x+2−6x−1+3x3]
2x3−3x2+5x−1−[3x3+2x2−9x+1]
2x3−3x2+5x−1−3x3+2x2−9x+1
−x3−x2−4x
dobrze to zrobiłem?
3 gru 19:37
ICSP: źle. Zapisz to :
W(x) − [P(x) − (Q(x))]
3 gru 19:38
Franki: czemu mam to tak zapisać skoro w treści zadania jest W(x)−[P(x)−Q(x)]
3 gru 19:42
ICSP: bo zapominasz o tym ze musisz odjąć cały wielomian Q(x) a nie tylko pierwszy jego wyraz.
3 gru 19:44
Franki: Yhym ... więc
2x3−3x2+5x−1−[2x2−3x+2−(6x−1+3x3)]
2x3−3x2+5x−1−[2x2−3x+2−6x+1−3x3]
2x3−3x2+5x−1−[−3x3+2x2−9x+3]
i teraz mam zmienić znak w calym wrażeniu w nawiasie czy tylko pierwszej liczbie?
3 gru 19:50