Wielomiany i logarytm
Arek : Liczby 2 i −3 są pierwiastkami W(x) = x3 + ax2 + b Wyznacz parametry a i b oraz trzeci
pierwiastek. Rozwiąż nierówność log0,5 7 * W(x) >0
Mam problem z drugą częścią zadania. pierwiastki wielomianu obliczyłem i wyszło ostatecznie
wyrażenie W(x)= (x+6)(x+2)(x−3)
log0.5 7 * (x+6)(x+2)(x−3) > 0 ?
3 gru 18:48
krystek: należy zmienić znak nierówności ponieważ log ma wartość ujemną
3 gru 18:50
Arek : i mogę podzielić przez logarytm sobie obustronnie ?
3 gru 18:56
krystek: tak!
3 gru 18:58
krystek: I zmienić znak nierówności na przeciwny
3 gru 18:59
Arek : no dobra

no to spoko

masz też takie zadanie Rozwiaz rownanie sin2x=2cosx. Znajdz wszystkie rozwiania tego rownania
spelniajace warunek x
2−4x−32<0
wszytko łądnie pięknie dla sinx=1 więc x= π/2 + 2kπ więc jakim cudem w odpiowedziach mam +kπ
bez 2 ?
3 gru 19:04
Arek : a do tamtego wrócę po prostu znak nierówności zmieniam bez ruszania logarytmu ?
3 gru 19:05
krystek: | | π | | π | |
masz sin2x=1 wtedy 2x= |
| +2kπ ⇒x= |
| +kπ czy o to Tobie chodziło? |
| | 2 | | 4 | |
3 gru 19:07
krystek: on znika
3 gru 19:08
krystek: Np
−2(x+2)(x−4)≥0
(x+2)(x−4)≤0
3 gru 19:09
Arek : 2sinxcosx=2cosx
i wynikiem jest po skróceniu jest sinx=1 czyli x= π/2 + 2kπ
3 gru 19:09
Arek : a w odpowiedziach jest samo kπ czemu ?
3 gru 19:15
krystek: 2cosx(sinx−1)=0 nie możesz skracać pozbyłeś się odpowiedzi
3 gru 19:15
krystek: I teraz będzie się zgadzała podana odpowiedź.
3 gru 19:16
Arek : mhm. Zatem wychodzi 2x=π/2 +2 kπ więc x =π/4 + kπ dla cosinusa a dla sinusa tak jak poprzednio
3 gru 19:20
krystek: Jasne już ?
| | π | |
cosx=0 dla dla x= |
| +kπ |
| | 2 | |
3 gru 19:22
krystek: cosx=0 lub sinx=1
3 gru 19:22
Arek : aa no tak dla zera jest kπ ale drugi x dla sinusa też trzeba wziąć dp rozwiązania
3 gru 19:24