Równania kwadratowe
kosmita23: Między dwoma drzewami oddalonymi od siebie o 20 m rozwieszono poziomo sznur− napięty. Po
rozwieszeniu prania sznur ten przyjął kształt paraboli. Wyznacz równanie tej paraboli w
wybranym układnie współrzędnych, wiedząc że w najbliższym punkcie sznur był pół metra niżej od
początkowego położenia.
Prosze o pomoc nei wiem jak za to sie zabrać,umiem liczyć równania kwadratowe delta itd. ale z
tym zadaniem mam ogromny problem.
3 gru 18:47
Mati_gg9225535: w najblizszym punkcie czy najniższym ?
3 gru 18:50
kosmita23: najniższym przepraszam
3 gru 20:39
MQ:

A=(−10;0)
B=(10;0)
C=(0; 0,5)
y=ax
2+bx+c
Podstawiasz te trzy punkty do równania i dostajesz układ równań na a, b, c
albo wysilasz wyobraźnię i z równania kanonicznego.
3 gru 20:46
Mati_gg9225535:

no wiec tak:
rysunek wszystko Ci powie
masz uklad trzech równań:
f(x) = ax
2 + bx + c postan ogolna
f(0) = y
0
f(20) = y
0
podstaw do postaci ogolnej i wylicz a b i c
3 gru 20:51
kosmita23: ale jak mam to podstawić

co jest moim a co b a co c zebym potem mógł wyliczyć x1,x2 deltę
3 gru 21:10
MQ: W moim przypadku nie liczysz żadnej Δ

Podstawiasz pierwszą wsp. punktu za x do równania.
Drugą wsp. za y do równania.
I dostajesz trzy równania na a, b i c.
Po prostu prosty układ równań.
Nie masz liczyć x
1 i x
2, tylko wyznaczyć równanie paraboli, czyli wyliczyć jej współczynniki
−− właśnie a, b i c.
3 gru 21:28