matematykaszkolna.pl
Równania kwadratowe kosmita23: Między dwoma drzewami oddalonymi od siebie o 20 m rozwieszono poziomo sznur− napięty. Po rozwieszeniu prania sznur ten przyjął kształt paraboli. Wyznacz równanie tej paraboli w wybranym układnie współrzędnych, wiedząc że w najbliższym punkcie sznur był pół metra niżej od początkowego położenia. Prosze o pomoc nei wiem jak za to sie zabrać,umiem liczyć równania kwadratowe delta itd. ale z tym zadaniem mam ogromny problem.
3 gru 18:47
Mati_gg9225535: w najblizszym punkcie czy najniższym ?
3 gru 18:50
kosmita23: najniższym przepraszam
3 gru 20:39
MQ: rysunekA=(−10;0) B=(10;0) C=(0; 0,5) y=ax2+bx+c Podstawiasz te trzy punkty do równania i dostajesz układ równań na a, b, c albo wysilasz wyobraźnię i z równania kanonicznego.
3 gru 20:46
Mati_gg9225535: rysunekno wiec tak: rysunek wszystko Ci powie masz uklad trzech równań: f(x) = ax2 + bx + c postan ogolna f(0) = y0 f(20) = y0
 1 
f(10) = y0

2 
podstaw do postaci ogolnej i wylicz a b i c
3 gru 20:51
kosmita23: ale jak mam to podstawićemotka co jest moim a co b a co c zebym potem mógł wyliczyć x1,x2 deltę
3 gru 21:10
MQ: W moim przypadku nie liczysz żadnej Δ Podstawiasz pierwszą wsp. punktu za x do równania. Drugą wsp. za y do równania. I dostajesz trzy równania na a, b i c. Po prostu prosty układ równań. Nie masz liczyć x1 i x2, tylko wyznaczyć równanie paraboli, czyli wyliczyć jej współczynniki −− właśnie a, b i c.
3 gru 21:28