Oblicz granicę
Krzysiek: | | 7x−5x | | | |
lim (x→0) |
| = |
| = |
| | 3x−2x | | | |
| | x | | 2 | |
Nie wiem czy |
| to też ln( |
| ) |
| | | | 3 | |
3 gru 18:45
3 gru 18:55
Krzysiek: | | 2 | |
więc to się będzie równać −ln( |
| ? |
| | 3 | |
| | 5 | | 2 | | 5 | | 2 | | 1 | |
A całe wyrażenie: −1*ln( |
| )*ln(− |
| )=−ln( |
| − |
| )=−ln( |
| ) ? |
| | 7 | | 3 | | 7 | | 3 | | 21 | |
3 gru 19:05
Krzysiek: na początku nie ma minusa, bo wyciągasz '−' z licznika i z mianownika,
po drugie masz dzielenie logarytmów, i po trzecie iloczyn logarytmów to nie jest suma
argumentów...
3 gru 19:12
Krzysiek: ln(a)*ln(b) ≠ ln(a+b)?
3 gru 19:16
3 gru 19:23
Krzysiek: lna+lnb=ln(a*b)
skąd ten minus na początku?
3 gru 19:27
Krzysiek: | | 5 | | 2 | |
Wyciągnąłem przed nawias, żeby zapisać w postaci ( |
| )x −1 i ( |
| )x−1 |
| | 7 | | 3 | |
Ale widzę, że wyciągnąłem z licznika i mianownika więc powinno go nie być...
Jakie to jest zagmatwane...
3 gru 19:45
Krzysiek: Za trudne wrzucam? haha
3 gru 20:26