niepwenośc pomiaru fizyka
Saizou : jeśli mam dane
Δm=0,005 kg
Δv=0,03 m
3
m=0,205 kg
v=2,7*10
−5
| | Δm | | Δv*m | |
niepewność= |
| + |
| |
| | v | | v2 | |
i mam pytanie czy ta niepewność aż tyle wyniesie
3 gru 18:42
Saizou : w sensie czy to będzie taka duża liczba
3 gru 18:42
Saizou :
3 gru 18:49
Mati_gg9225535: jesli wzor jest w porzadku, to patrzac na to v ktore jest bardzo mala liczbą, i masz cos
stosunkowo duzego podzielic przez cos stosunkowo małego, to tak, może to być duża liczba
3 gru 18:51
Saizou : tylko według mnie ta niepewność powinna być mała
3 gru 19:07
Maslanek: Powinna być

Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że Twoja niepewność pomiarowa to 30dm
3=30l...
3 gru 19:43