wyznacz dziedzine
gal: F(x)=√9−8x−x2
3 gru 18:36
gal: F(x)=√−x2+8x+16−25=(x+4)2+5
3 gru 18:38
Ajtek:
−x2−8x−9≥0
3 gru 18:38
gal: tak to będzie
3 gru 18:38
gal: aa no tak sam nie wiem co kombinuje
3 gru 18:39
Ajtek:
To są dwa różne przykłady?
3 gru 18:39
kulka: tu będzie wartośc bezwzględna z liczby pod pierwiastkiem
3 gru 18:40
gal: nie nie. Chciałem wyciągnąć z podpierwiastka ze wzorów skróconego mnożenia.Ale wgl nie jestem
pewien minusów
3 gru 18:41
gal: tak wiem.ale je pominąłem i zapisałem z dodatnimi znakami. ale czy to jest dobrze
3 gru 18:42
Ajtek:
Poknociłeś strasznie. Napisz raz jeszcze wyjściowy przykład.
3 gru 18:42
gal: F(x)=√9−8x−x2
3 gru 18:44
gal: F(x)=√9−8x−x2
3 gru 18:44
Ajtek:
To będzie:
−x
2−8x+9≥0
Ja też się machnąlem w znaku
3 gru 18:45
gal: już sobie z tym poradziłem ale teraz muszą tą funkcje porównać z g(x)=3x−3
i jak mam to wyciągnąć z pod pierwiastka
3 gru 18:46
gal: g(x)=3x−3 i f(x)= √(9−8x−x2) .Rozwiąż nierówność F(X)=G(X)
3 gru 18:53
Ajtek:
Przyrównaj je do siebie i podnieś obustronnie do kwadratu, powinno wyjść.
3 gru 19:11
roman: |3−4|−|3−2|
3 gru 20:01