matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczanie ze wzoru
isia:
jak wyznaczyć z tego "v" mg=−(av
2
+bv)
3 gru 18:22
konrad:
−av
2
−bv−mg=0 av
2
+bv+mg=0 Δ=b
2
−4amg Δ<0 ⇒ brak rozwiązań
−b
Δ=0 ⇒ x=
2a
−b−
√
b
2
−4amg
Δ>0 ⇒ x
1
=
2a
−b+
√
b
2
−4amg
x
2
=
2a
3 gru 18:25
konrad:
z tymże zamiast x powinno być v
3 gru 18:25
isia:
bardzo dziękuje
3 gru 18:26