matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
digits:
Oblicz całkę funkcji wymiernej
2x+1
2x+2−2+1
2x+2
1
∫
dx=∫
dx=∫
−∫
dx=*
x
2
+2x+2
x
2
+2x+2
x
2
+2x+2
x
2
+2x+2
2x+2
∫
⇔
x
2
+2x+2
|t=x
2
+2x+2| |dt=(2x+2)dx|
dt
⇔∫
=ln|t|=ln|x
2
+2x+2|+C
t
1
1
∫
dx=∫
dx⇔
x
2
+2x+2
(x+1)
2
+1
2
|u=x+1| |du=dx|
du
⇔∫
=arctg(u)+C=arctg(x+1)+C
u
2
+1
2
*=ln|x
2
+2x+2|−arctg(x+1)+C Mógłby sprawdzić czy dobrze rozwiązałem tą całkę
3 gru 18:16
Krzysiek:
ok
3 gru 18:19